Med anledning av Usamas död

Jag känner mig tvungen att skriva med anledning av bland annat Usama bin Ladens död (det andra är DN:s ledarskribent Peter Wolodarskis bottennapp i tisdagens tidning, mer om det senare) . Om han nu är död det vill säga. Amerikanerna dumpade honom i havet redan samma dag som de kom in i hans hem och mördade honom och hans nära. Det var tydligen väldigt brotom att begrava honom. Det är helt klart svårare att identifiera en man på havets botten. Jag känner stor sorg inför gårdagens händelser. Inte för att bin Laden dog utan för att världens mäktigaste nation nu firar i patriotismens tecken. "USA! USA! USA!" skrek folkmassorna utanför Vita huset och utanför USA skriver tydligen ledarskribenter i alla världens kapitalistiska hörn hurrarop.
.
Jag känner mig också tvungen att skriva efter att ha läst DN:s ledarsida i tisdagens papperstidning (http://www.dn.se/ledare/huvudledare/myten-ar-krossad). Först trodde jag det var ett absurt skämt, att artikeln skulle sluta med "I dessa termer uttrycker sig amerikansk media för att uppmuntra patriotism, storhetsvansinne och islamhat.". Men artikeln slutade istället med "När vi vaknade igår hade världen blivit något mer rättvis". Det var inget skämt, de skämtade inte när de skrev "Den som mördar tusentals civila från mängder av länder ska inte kunna komma undan ostraffad.".  Jag håller med om påståendet men borde inte då alla amerikanska presidenter efter andra världskriget också blivit straffade(läs: mördade i sina hem)?
.
Inte ett ord om huruvida genomförandet av ett dödsstraff utan rättegång, dessutom i ett annat land på andra sidan jorden är rätt eller inte. Inte ett ord om vad bin Laden verkligen gjort. Inte en kritisk tanke.
.
När sedan den fullkomligt okritiska och inkompetenta Wolodarski skriver, jag citerar "Någon plats för oliktänkande fanns inte i  bin Ladens fundamentalistiska bild av världen" vet man inte hur man ska bemöta Wolodarskis fundamentalistiska åsikter om dödsstraff för oliktänkande. Efter ett tag inser jag att det är rädsla jag ska känna. Rädsla för att Sveriges största dagstidning propagerar för dödsstraff utan rättegång. Väldigt liberala
åsikter från DN:s ledarsida. DN - Oberoende fascistisk.
.
I mina pågående studier till matematik och fysiklärare har jag genom Svein Sjöberg kommit i kontakt med PISA-undersökningarna. Där redogörs det tydligt att USA ligger långt efter i princip alla europeiska länder vad gäller allmänbildning. Med det i bakhuvudet kan man fråga sig om USAs imperialistiska krigföring för kapitalism i hela världen verkligen är något eftersträvansvärt. Är det den demokratin vi vill ha? Amerikas påtvingade demokrati där det enda receptet på förändring är mer kapitalism. När ska människor i Sverige och världen utanför USA inse att när det amerikanska spöket rör sig i världen lämnar det bara efter sig lik, diktatorer och hierarkiska strukturer. Det amerikanska krigandet har i huvudsak tre syften: Att göra så att amerikanska företag ska kunna exploatera naturtillgångarna i det drabbade landet, att vapenföretag ska tjäna mer pengar och att kunna ena folket med en gemensam fiende. Jag påstår att det finns ett samband mellan okunskap bland folket i ett land och hur mycket landet krigar i andra länder.
.
Jag är trött på alla människor som inte frågar sig varför bin Laden finns utan bara vet att han är "ond". Jag är trött på att okunskapen breder ut sig över Sverige. Jag är trött på att media inte vågar skriva att det USA gör i världen är fördjävligt. Jag är trött på att kapitalism är det enda svaret. Jag vågar påstå att bin Laden också var trött på att den ända som får bestämma är den med mycket pengar. Det verkar som att Wolodarski tror på en satan som rakt i genom är ond. Nu är det bara en tidsfråga innan USA pekar ut en ny satan som Wolodarski kan smutskasta och hata i sveriges största dagstidning.  Det verkar som att han har en nästan fanatisk entusiasm för att döda "det onda". Men jag tror inte på att döda det onda. Jag tror på att tala med det.
.
Jag publicerar detta inlägg med en smula rädsla. En rädsla för att vi är för få kvar som kämpar för fred, jämlikhet och demokrati. För samtidigt som Sverige blir mer och mer hierarkiskt, krigförande och kapitalistiskt som USA, smutskastar och fördömer man socialister i allmän media. Samtidigt som kapitalismen vinner mark i världen växer hatet mot oliktänkande. Kapitalism och demokrati är därför motsatser. Med en smula rädsla säger jag att USA och kapitalism är dåligt. En smula rädsla för att jag är oliktänkande - en krimtänkare.

RSS 2.0