Om frodningen av klasser Del 1

Sverige är inte klasslöst. Klyftorna har ökat det senaste decenniet och nu gör borgarna allt i sin makt att förstärka klasskillnaderna. Detta har de gjort på många olika sätt den senaste mandatperioden. Jag ska kommentera några utav de och försöka se vad konsekvenserna av det blir.
.
Idag behandlar jag skolan och gymnasiereformen 2011.
Redan i början av mandatperioden genomförde högerblocket en förändring vad gäller gymnasiet. Efter den kunde olika gymnasier konkurrera om elever. Detta medförde att skolorna i all hast startade nya program som lät mer lockande än Natur - Natur. Nu finns det oerhört mycket olika program i Sverige. I gymnasiereformen som genomförs under 2011 kommer det bli mer kontroll på vilka nya program skolorna startar. Det ses allmänt som något bra i den här reformen men denna förändring behövs enbart för att korrigera den tidigare reformen.
.
Den andra delen i GY2011 innebär att elever som läser praktiska program inte längre ska få högskolebehörighet. Det kommer alltså inte läsa lika mycket teoretiska ämnen längre. Denna del genomförs på grund utav att enbart 30% av eleverna på gymnasiet går ut med fullständiga betyg. Ett sätt, som borgarna nu ska demonstrera är förstås att sänka kraven på elever. Det medför att vi i Sverige kommer att ha en mindre utbildad befolkning om denna reform får några år på nacken. Denna del är inte positiv på något sätt förutom när man kollar på statistiken för hur många som går ut gymnasiet med fullständiga betyg.
.
Borgarna förespråkar bemmaningsföretag och en snabbt skiftande arbetsmarknad(Inte jag!).  Det betyder att man behöver människor som är flexibla och kan jobba med vad som helst när som helst. Samtidigt tycker de att man ska välja sitt yrke när man är 15 år. Var går det ihop? Eleverna delas redan i 15 års ålder in i två grupper; Arbetare och utbildade. I en tid där arbetarrörelsen sakta kvävs och främlingsfientlighet är ett substitut till den är det ytterst olämpligt att gör en majoritet av de unga åldersgrupperna mer obildade. Okunskap leder till  främlingfientlighet. Denna strömning inom politiken är uppskattad från borgarnas håll därför att den splittrar arbetarna i två läger och man har en stolt plats i mitten.
.
GY2011 är ännu ett exempel på hur borgarna kringgår problem i samhället genom att försämra förhållandena för vissa människor istället för att satsa extra resurser på de 30% som inte klarar gymnasieutbildningen. Vad gör man inte för sänkta skatter?
.
Tyck väl och brinn mycket!

Konsumtion

Man behöver konsumera mat. Vad behöver man annars. I framtiden ska jag verkligen tänka efter vad jag köper och om jag verkligen behöver det. Man kanske får skita i om man inte ser så bra ut i vissa kläder. Tänk alltid innan du köper, det gör skillnad.

Om etik, miljö och systemet

Om alkohol tar vi en annan gång.
Som vanligt anknyter jag till valet 2010. Hur många partier tog upp att var femte sekund dör ett hungrigt barn? Någonstans bland skattesänkningar, rut och rasister försvann denna mänskliga fråga. Den gör det ofta och det är inte bara i Sverige det är så. Det gäller hela västvärlden. I väst strävar vi mer och mer åt höger på den politiska skalan. Inte bara genom att högerextrema partier tar mandat i fler och fler parlament utan också rent generellt. Nya moderaterna är vad vi än säger för USA och vill gå i riktning höger. Vi fokuserar mer på hur mycket pengar vi får i egen plånbok än vad de pengarna kunde göra någon annan stans. Det är lätt att vara egoist, uppenbarligen. Inget svenskt parti vågar ifrågasätta den egna plånboken.
.
I väst handlar vi mat för kanske tio procent av våran inkomst. I tredje världen hoppas de att de kan köpa den här maten varje vecka. Så var det i Sverige förut också. Hur rimligt är det egentligen att vi har så mycket pengar att lägga på annat. För varje sådan extra krona i väst får de mindre pengar till mat i tredje världen. Det är en grov förenkling men jag orkar inte kommentera hela globaliseringen och utnyttjandet av andra länder.
.
Jag umgås med studenter som går första året på den nystartade linjen civilingenjör i energi och miljö här på kth. Vad jag har upplevt är det många som har fått sig en rejäl tankeställare när det gäller jordens framtid. Innan positiva är nu mycket mer kritiska till om Jorden verkligen går att rädda från allt vad människan har ställt till med. Jag har varit övertygad pessimist om Jordens framtid ganska länge. Nu fick jag verkligen vatten på min kvarn. Vi använder idag 150% av jordens årliga resurser som det ser ut nu. Vi utmärglar vår planet. Förhoppningsvis hinner vi ändra vårt beteende innan domedagarne är här. Det finns tyvärr inget som tyder på att vi kommer göra det. Vi kan men vi vill inte för vi tycker det är viktigare att få mer pengar i plånboken.
.
Det som krävs är att få människor att fatta att deras barn kanske inte kommer hinna leva ett helt liv (dumt sagt men ni fattar vad jag menar). Uppenbarligen ändrar vi oss inte för att andras barn dör. Inför nästa val i Sverige hoppas jag att vi pratar om moraliska och ideologiska frågor och tar upp de verkliga problemen. Vad tror ni man måste göra och är ni beredda att sänka eran levnadsstandard för att få med hela världens befolkning?
.
Vi har ett stort ansvar i Sverige. Om vi kan komma på miljövänliga kraftverk och drivmedel som är billigare för Tchad att bygga än olja så är mycket vunnet. Mycket annat också.

RSS 2.0