Val 2014

Snart är det val och då ska de röda segra igen! Men hur ska de göra det? Borgarna har gjort en strålande valkampanj. De har hela tiden lyckats föra in debatten på vad den enskilda människan tjänar på olika reformer, inte vad samhället och hela Sveriges befolkning tjänar. Mer än hälften av Sveriges röstberättigade befolkning har jobb och en säker och trygg tillvaro, således tror de att de inte kommer behöva några sociala tryggheter när de en gång hamnar utanför. Nästa val ska de rödgröna satsa på den ideologiska debatten och då är det de som ska styra i vilken riktning debatten ska gå. Ett område som funkar som exempel på ideologisk debatt är skattesänkningarna. Visst vill svensken ha mer i plånboken men till vilket pris? Vad är konsekvenserna av borgarnas drastiska lönesänkningar?
.
Ärligt talat förstår inte jag att den största gruppen i Sverige vill att de rika ska bli rikare och de fattiga fattigare. (Ja, det finns fattiga i Sverige) Borg, Bildt och Reinfeldt är tre kloka karlar. Allt de säger uppfattas av svenska befolkningen som fakta, inte som förvridna siffror. Man litar på de och det är skrämmande. Faktum är att de är lika stora hycklare som vilken politiker som helst. Man ska inte lita på politiker.
.
När jag bodde i Sandefjord jobbade jag genom ett bemmaningsföretag och hade en härlig gemenskap med andra vänsterorienterade människor. Jag saknar det här i Stockholm. Jag märker hur jag har förskjutits på det röd-blåa sträcket, inte när det gäller vad jag aktivt tar ställning till. Det handlar istället om att jag börjar acceptera saker som jag inte skulle göra innan. Elden som brann i mig på fabriken i Norge kvävs av storstadsmyllret och studierna. Den här helgen har givit elden en rejäl syreblåst. Jag har nämligen kollat på Svts filmserie "Upp till kamp" för första gången(!). "Upp till kamp" rekommenderas så klart. Jag vill och måste kämpa för saker. Just nu handlar det om Stockholms inhumana bostadssituation.
.
Nästa gång kommer jag skriva om svenskars syn på alkohol och det här är inget mindre än en egen minnesnotering.
HAT!

Elias om valstrategier

På en av centerpartiets valaffischer stod det:
.
Alliansparti
Prioriterar miljön
Framtidsinriktat
.
På en av folkpartiets:
Kärnkraft - för miljöns skull
.
På en av moderaternas:
Denna tids miljöparti
.
Jag är inte en van väljare och har inte varit politiskt insatt i årtionden men är det verkligen såhär valkampanjen ska se ut? De rödgröna är inte heller prickfria men med min opartiska syn tycker jag förstås att de blåas är mycket värre (om du också är opartisk fast åt andra hållet får du gärna säga vad de rödgröna hycklar med).
.
Det är svårt med grupper. Man vill inte dela in människor i grupper men ändå behövs det för att enkelt kunna behandla deras generella sätt. Inför valet finns det vissa olika grupper: De som ha bestämt sig(vi kallar de bollarna), de som inte har bestämt sig men är intresserade av politik(bilarna) och de som inte har bestämt sig och inte är intresserade av politik(bullarna). Bullarna har minst procentuellt valdeltagande och bilarna är minst i antal. Kanske.
.
När man som parti bestämmer sig för en valstrategi är bollarna ointressanta. Huruvida det är bilarna eller bullarna som ska erövras råder det olika meningar om. Jag anser att partierna borde vara mest intresserade av att få bilarna på sin sida medan alla Sveriges riksdagspartier verkar vara överens om att bullarna är viktigast. Detta ser man på till exempel de ovanstående utdragen ur valkampanjen. Man fokuserar inget som helst på vilken ideologi partiet står för utan bara vad bullarna vill se, eller vad man tror de vill se.
.
Detta är en följd av blockpolitiken eftersom ideologier helt plötsligt har blivit ointressanta. Tydligen? Jag tycker det är en oerhörd brist i Sverige idag och jag hoppas att blockpolitiken upphör snarast. Det tycker jag på grund utav att bullarna skiter i de flesta saker förutom sin egen vinning och efter som alla partier numera verkar stå för miljösympatier, välfärd, mer jobb etc. blir valet väldigt svårt. Självklart vill alla partier att Sverige ska må bättre men det är helt ointressant och självklart. Istället måste man fokusera på hur man vill komma dit, alltså ideologier.
.
När alla partier i riksdagen verkar vara samma parti fattar bullen att Sverige kommer bli "bättre" oavsett vilket parti hon röstar på och det enda hon stör sig på i vardagen är invandrarna som dominerar Efterlyst och inte förstår vad man säger. Sveriges skolor måste ge grundläggande kunskaper om varje parti. Inte bara att de vill göra det bättre utan också hur och varför.
.
Alliansens nya gymnasieskola är i grunden helt ok tycker jag. Varför ska man läsa matte om man ska bli lastbilschaufför? Det finns ett fundamentalt fel dock. Alla ska läsa samhällskunskap och särskilt politik för annars vet ingen hur partierna ska göra Sverige bättre och man fel parti.
.
Hata mig! Älska mig! Vad tycker du?

Valkommentar

Under förra mandatperioden hade den borgerliga regeringen egen majoritet. Detta gjorde de till en väldigt handlingskraftig och stark regering. Nu har de fler röster än förra valet men på grund utav att sverigedemokraterna kom in i riksdagen förlorade de borgerliga partierna majoriteten. Reinfeldt bjöd i media på valnatten in Miljöpartiet till diskussion men det verkar som att Miljöpartiet är tveksamma till det.
Jag såg en sida på facebook som hette "Miljöpartiet ska vara med de röda" och självklart håller jag med. Det hade varit underbart om de rödgröna hade gått ut segrande ur den här striden men så är inte fallet. De borgerliga har nästan majoritet och för att minska Sds inflytande behövs en stark regering. Det finns inget annan utväg just än att Mp förhandlar med regeringen. Det är bättre att de påverkar regeringen än att Sd gör det. Jag är rädd för Sd men jag är övertygad om att om både svenskar i riksdagen och i allmänhet bemöter den här frågan rätt kommer det gå bra.
.
.
Min förklaring till att Sd har kommit över 4% i det här valet är inte att integrationsfrågan har blivit viktig och inte på grund av finanskrisen utan på grund av blockpolitiken och regeringens politik de senaste fyra åren. Många unga känner sig svikna och klyftorna har ökat de senaste 6-8 åren. Detta gör att gruppen "arbetare" hamnar i kris(Arbetare definierar jag som outbildad arbetskraft). Traditionellt sätt borde det gått bra för V och S men de har inte tillsammans kunnat locka de utsattas röster. Vänsterpartiet har inte varit tillräckligt vänster och Sahlin har inte varit tillräckligt ideologisk i sitt yttrande. Arbetarna tror inte på de hycklande blocken och röstar på Sd.
.
.
Partier som Sd finns över hela Europa och i många länder har de vuxit till ett av de största partierna på några få val. Utvecklingen som har skett i resten av Europa kommer att ske i Sverige också om inte Partiet blir bemött och ignorerat på korrekt sätt. Sd kommer att ta varje chans att skylla problem i samhället på invandring och varje gång de får ta debatten om integrationspolitik kommer de att vinna väljare. De övriga riksdagspartierna tycker inte det är en viktig fråga jämfört med till exempel jobb och skola och de bästa är om de ignorerar Sd när de är i talarstolen och pratar om integration. Sd invandringspolitik ska få minsta utrymme i media. Samtidigt ska man bemöta Sd på de andra punkterna där de inte är lika extrema och diskutera med de för att de ska få utrymme i media som framställer de som vilket parti som helst.
.
.
Kommentera gärna. Antingen om ni tycker jag är dum i huvudet eller om ni undrar något eller någon annan feedback.

En introduktion

Efter valet igår kände jag att jag måste engagera mig och försöka sprida mina tankar om politik till både likasinnade och andra. Troligtvis mest likasinnade. Jag är snart 20 år fyllda och har nyligen flyttat till Stockholm för att studera till civilingenjör och lärare. I den här bloggen kommer jag förhoppningsvis leverera inlägg med tätt mellanrum och hög kvalitet. Det är bara ett mål och det återstår att se hur mycket tid jag kommer ha över efter skolan och allt husligt.
Kommentera gärna och mycket.

RSS 2.0